( ايران در هزارههاى ششم ، پنجم ، چهارم پيش از ميلاد )
با ساختن نخستين نمونههاى اشياء فلزى ، انسان قدم به عصرى نهاد كه به « عصر فلز» مشهور است . كهنترين فلزى كه بشر كشف و از آن استفاده كرد ، مس بود . يكى از مهمترين تپههايى كه مس اوّل بار در آنها ظاهر شد « تل ابليس » كرمان است . اين تپه باستانى در « دره بردسير » و 72 كيلومترى جنوب شرق كرمان و سه كيلومترى جنوب دهكده دشتكار واقع شده است و در سالهاى 1966 و 1967 م . ( 1344 و 1345 ش . ) توسط هيئت باستانشناسان آمريكايى ، اعزامى از موزه « ايلينويز » به سرپرستى « پروفسور جوزف كالدول » كاوش گرديد .
تعدادى از نخستين كورههاى ذوب مس در عميقترين لايه مربوط به هزاره پنجم در تل ابليس بدست آمد و اشياء مسى شامل سنجاق و درفش ، مهر و دستبند و حلقه انگشتر از آنها كشف گرديد . بر اساس يافتههاى باستانشناسى از اواسط دوران فلز ، بجز مس ، فلزات غير تركيبى و سهل الوصول ديگرى چوئن قلع ، طلا ، نقره در چرخه فن آورى مردمان آن عصر پديدار شدند و شايد به اين دليل است كه اين دوره را دوره فلز نام نهادهاند نه دوره مس .
فن آورى ساخت و پرداخت سفال نيز در اين دوران پيشرفت زيادى كرد . چرخ سفالگرى به وجود آمد و كورههاى پيشرفتهاى براى پختن اشياء و ظروف سفالى ساخته شد . نقوش ساده هندسى تك رنگ به نقوش تركيبى چند رنگ تكامل يافت و گنجينهاى گرانبها و ارزشمند به نام سفالينههاى منقوش پيش از تاريج بر جاى ماند . عدهاى از صاحب نظران نقوش روى سفالها را مقدمه پيدايش خط و كتابت در نيمه دوم هزاره چهارم پيش از ميلاد دانستهاند . نقطه اوج و اعتلاى هنر سفالينههاى منقوش پيش از تاريخ ( هزاره چهارم پ . م . ) همان سفالينههاى كشف شده در قديمترين لايه شوش ( شوش يك و دو ) و ساير تپههاى متعلق به فرهنگ سوزيانا است . فرهنگهاى مهم پيش از تاريخ ايران كه در دوره فلز و در طول هزاره ششم تا چهارم پ. م و. به وجود آمدند ، عبارتند از :
1. تپه سيلك كاشان ( سيلك دوّم و سوّم ) ؛ 2. تپه گيان نهاوند ( گيان پنجم )؛
3. تپه چشمه على ، روي(lb-la) ؛ 4. تپه اسماعيل آباد ، ساوجبلاغ ؛
5. تپه حصار (lla،b-la،b،c) ؛ 6. تپه تل ابليس ، كرمان ؛
7. تپه يحيى ، كرمان ( يحيى lvc،Vac،Vl ) ؛
8. تل باكون ، فارس ( باكون ، با سفال ساده و باكون با سفال منقوش ) و چند تپه ما قبل تاريخ هزاره سوّم پ.م.در فارس ؛
9. شوش ( شوش يك و دو ) و تپههاى مربوط به فرهنگ سوزيانا در دشت خوزستان ؛
10. تپههاى سگز آباد و قبرستان ، دشت قزوين .
|